E-mail versturen en ontvangen – zo werkt Webmail | STRATO (2024)

  • Met webmail vanaf alle apparaten toegang tot je e-mail

Mail aanbiedingen

  1. Home
  2. Mail
  3. Webmail

Inhoud

  • Wat is webmail?
  • In het kort: zo werkt STRATO Webmail
  • STRATO Webmail gebruiken

In dit artikel leggen wij ten eerste uit wat deel uitmaakt van de afweging om een gratis of betaalde webmail te nemen. Vervolgens leggen wij puntsgewijs uit wat je mogelijkheden zijn met STRATO’s webmail.

Wat is webmail?

Webmail is een dienst die het mogelijk maakt om vanaf elke computer, smartphone of tablet met internetverbinding je e-mail te kunnen lezen en beantwoorden. Het woordje ‘web’ in webmail geeft aan dat dit via elke webbrowser mogelijk is. Dit is anders dan bij e-mailaccounts die alleen te bereiken zijn via een programma dat je op je computer hebt geïnstalleerd. Soms wordt gedacht dat webmail en e-mail hetzelfde zijn, maar dat is niet het geval. Webmail is de wijze waarop je via een online webapplicatie met een web-gebaseerde gebruikersinterface toegang krijgt tot je e-mail. De kans is groot dat je op dit moment gebruik maakt van een gratis e-mailadres. Waarom zou je immers betalen voor e-mail, wanneer je ook gratis een e-mailadres kunt aanmaken? Daar zijn verschillende redenen voor die onder te verdelen zijn in de volgende categorieën: veiligheid, synchronisatie, domeinnaam, aantal postvakken en webmail.

E-mail versturen en ontvangen – zo werkt Webmail | STRATO (8)

Veiligheid

Wanneer je voor STRATO e-mailhosting kiest ben je verzekerd van een veilige, wereldwijde toegang tot je e-mail, adresboek, kalender en bestanden. Ieder jaar ondergaan onze datacentra weer strenge kwaliteitscontroles om jou te garanderen dat onze veiligheid aan de hoogste standaarden voldoet. Ook zijn onze webmailpakketten uitgerust met het hoogste beveiligingsprotocol. Vanuit het STRATO webmailaccount worden e-mails altijd versleuteld via de Secure Socket Layer (SSL) verstuurd. Dit geldt voor de webmaildienst vanaf de PC, maar ook met de laptop, smartphone en tablet kunnen op deze manier via een beveiligd kanaal e-mails verzonden worden. Een ander voordeel van STRATO als webmailprovider is dat onze STRATO experts altijd voor je klaar staan bij vragen of andere problemen.

E-mail versturen en ontvangen – zo werkt Webmail | STRATO (9)

Synchronisatie

Ook bieden wij extra beheermogelijkeden. Als je veelvuldig gebruikmaakt van e-mail, wil je het liefst altijd en overal toegang hebben tot je inbox. Met een STRATO e-mail hostingpakket is dat geen enkel probleem. Om het overzicht te bewaren biedt STRATO de mogelijkheid al je webmailaccounts automatisch door te sturen en te zorgen dat deze in het nieuwe webmailaccount terecht komen, of om verschillende accounts te synchroniseren. Je hebt toegang tot zowel IMAP als POP3, en kunt zelf kiezen van welk protocol je gebruik maakt. Wie overal toegang wil hebben tot zijn mailbox, kan het beste kiezen voor IMAP. Hierbij blijven mails namelijk op de server staan, waardoor je mailbox continu gesynchroniseerd kan worden. Bij POP3 is dit niet mogelijk. Wie een gratis e-mailaccount heeft, kan vaak niet kiezen tussen IMAP en POP3. Het kan dus voorkomen dat de gratis e-mail provider waar je gebruik van maakt, geen IMAP ondersteunt. Je kunt je e-mail dan niet synchroniseren, waardoor je mailbox niet op alle apparaten gelijktijdig bijgewerkt wordt.

E-mail versturen en ontvangen – zo werkt Webmail | STRATO (10)

Eigen domeinnaam

Bij de meeste e-mail providers is het aanmaken van een adres gratis, maar krijg je geen extra’s. STRATO biedt een zeer complete e-mailservice, waarbij je onder andere een domeinnaam cadeau krijgt. Terwijl je bij gratis e-mail providers vastzit aan een bepaalde domeinnaam (bijvoorbeeld gmail.com of outlook.com), kun je met de professionele e-mailhosting van STRATO de domeinnaam personaliseren. Je krijgt hierdoor een professionele uitstraling en kunt zo het perfecte mailadres creëren. Je kunt bij STRATO standaard een domeinnaam registreren met de extensie .nl of .com, maar extra domeinnamen kunnen ook minder vaak voorkomende extensies krijgen.

E-mail versturen en ontvangen – zo werkt Webmail | STRATO (11)

Meerdere postvakken

Als je een gratis e-mailadres gaat aanmaken, heb je over het algemeen toegang tot slechts één mailbox. Zeker wanneer je in teamverband werkt is dit erg onhandig, omdat je voor ieder individu opnieuw het registratieproces moet doorlopen. Bij STRATO krijg je bij het kopen van één e-mailpakket direct toegang tot meerdere mailboxen. Je registreert dus één domeinnaam en kunt vervolgens verschillende e-mailadressen met dat domein aanmaken. Alle mailboxen beschikken over veel opslagruimte en onbegrenst dataverkeer. Ook heb je de optie om premium mailboxen aan te maken. Dit is vooral handig voor professionele communicatie binnen een team. Het hele team kan dan de agendaplanning inzien, taken kunnen georganiseerd en gedelegeerd worden, bestanden worden bij het opslaan automatisch van een versienummer voorzien en er is centrale toegang tot documenten en bestanden. Verder is de startpagina van je mailbox geheel naar eigen wens in te richten, waardoor je de webmailomgeving een persoonlijke uitstraling kunt geven.

In het kort: zo werkt STRATO Webmail

Het belangrijkste voordeel van webmail is het gemak waarmee je vanaf elk apparaat kunt inloggen in je online webmail account. STRATO biedt als webmail provider webmail hosting aan, die zowel voor privé als zakelijk gebruik verschillende voordelen biedt:

Het STRATO Mail webmail pakket:

  • Een veilig (SSL), wereldwijd toegankelijk webmail account met kalender- en adresboekfunctie.
  • De startpagina is individueel aan te passen met widgets en nieuwsfeeds.
  • Je hebt je eigen .nl of .com domein.
  • STRATO Webmail is reclamevrij.
  • Elk webmail account heeft voldoende opslagcapaciteit.
  • Je hebt de mogelijkheid tot het creëren van meerdere e-mailboxen.

Het STRATO MailPro3 webmail pakket:

  • Het MailPro3 webmail pakket is uitgerust met een agendaplanning voor het hele team.
  • Je organiseert en delegeert eenvoudig taken binnen je team.
  • Centrale toegang tot documenten en bestanden.
  • Bestanden worden bij het opslaan automatisch van een versienummer voorzien.
  • Het zakelijke account biedt de mogelijkheid tot synchronisatie tussen smartphone, tablet en PC.

STRATO Webmail gebruiken

Na het aanmaken van je webmail met jouw unieke e-mailadres, en het inrichten van het bijbehorende webmailaccount, kun je altijd en overal toegang krijgen tot jouw persoonlijke e-mailservice. Het inloggen op een webmailaccount bij STRATO is kinderlijk eenvoudig. Na het intypen van het webadres verschijnt de aanmeldpagina waar je je kan inloggen en je vervolgens in je eigen webmailaccount terechtkomt.

STRATO Webmail login:

  • Voer de link webmail.strato.com in de adresbalk van je browser in.
  • Vul je inloggegevens in de daarvoor bestemde velden in. De gebruikersnaam is het aangemaakte e-mailadres van je webmail account.
  • Wanneer je op een apparaat inlogt dat door meerdere personen gebruikt wordt, of niet jouw eigendom is, activeer dan het daarvoor bestemde veld, zodat de inloggegevens niet lokaal worden opgeslagen.
  • Klik op de ‘aanmelden’-button, waarna je wordt ingelogd en toegang hebt tot je persoonlijke webmailaccount.

E-mail versturen en ontvangen – zo werkt Webmail | STRATO (12)

Welke e-mailadressen heb ik nodig?

Een eigen e-mailadres is beslist belangrijk als jij of je collega’s met klanten en partners mailen. De bekendste vorm is voornaam.achternaam@jouwbedrijfsnaam.nl (of een andere extensie natuurlijk). Ook achternaam@jouwbedrijfsnaam.nl komt veel voor. Dit maakt de communicatie persoonlijker. Ook straalt het betrouwbaarheid uit.

Het is ook zinvol om algemene contactadressen te hanteren. Bijvoorbeeld op je website en op visitekaartjes. Denk aan contact@jouwbedrijfsnaam.nl of info@jouwbedrijfsnaam.nl. Wederom kun je natuurlijk allerlei andere extensies gebruiken zoals .com, .amsterdam enzovoort. Ook adressen met een functieomschrijving zijn handig, bijvoorbeeld verkoop@jouwbedrijfsnaam.nl. Overigens gelden in sommige landen juridische regels voor de e-mailhandtekening (signature). Neem hiervoor contact op met een jurist.

E-mail versturen en ontvangen – zo werkt Webmail | STRATO (13)

Hoe maak ik een e-mailadres aan?

In het admingedeelte van je hoster kun je e-mailadressen volgens het formaat adres@jouwdomeinnaam.tld aanmaken. Als klant van STRATO vind je deze optie in de klantenlogin (Pakket -> E-mail beheren -> Nieuw postvak aanmaken).

Je kunt aan elk e-mailpostvak een zogeheten alias toekennen. Dit alias is een extra e-mailadres dat verwijst naar hetzelfde postvak. Berichten die op het alias aankomen, belanden dus in hetzelfde postvak als berichten die naar het ‘hoofdadres’ worden gestuurd. Klanten van STRATO kunnen voor elk e-mailpostvak tien aliassen aanmaken. Ook het instellen doe je eenvoudig via de klantenlogin (Pakket -> E-mail beheren -> Postvak bewerken).

E-mail versturen en ontvangen – zo werkt Webmail | STRATO (14)

E-mail ophalen

Je kunt STRATO Webmail natuurlijk gebruiken om onderweg je e-mails te lezen. Maar er zijn diverse andere manieren om je e-mail op te halen. Door de voordelen van deze systemen te gebruiken, blijf je altijd bereikbaar voor je klanten en collega’s.

E-mail versturen en ontvangen – zo werkt Webmail | STRATO (15)

Wat betekenen POP3 en IMAP?

Zodra je in een e-mailprogramma een nieuw account aanmaakt, krijg je gewoonlijk de vraag of het een POP3 of IMAP-account is. Bij een POP3-account worden je berichten gedownload van de server en vervolgens (als je dit zo hebt ingesteld) automatisch verwijderd.

Het IMAP-protocol biedt je meer flexibiliteit. STRATO Webmail gebruikt dit protocol overigens ook. Bij IMAP blijft je e-mail op de server en voert je e-mailsoftware een synchronisatie uit met deze e-mailserver. Als je een bericht naar een andere map op de server verplaatst, zie je dit in alle programma’s die per IMAP toegang hebben tot je e-mailpostvak. Dus bijvoorbeeld zowel in de e-mailsoftware op je desktop-pc als op je laptop.

E-mail versturen en ontvangen – zo werkt Webmail | STRATO (16)

Hoe kan ik e-mail lezen op de mobiele telefoon?

Met STRATO Webmail kun je e-mail ook onderweg via je telefoon lezen. De meeste smartphones hebben bovendien een voorgeïnstalleerde e-mailapp. In de FAQ van STRATO lees je hoe je deze app moet instellen om je e-mailaccount te gebruiken op een Android-telefoon, een iPhone of een Windows-telefoon. De bekendste apps zijn K9Mail en Sparrow.

E-mail versturen en ontvangen – zo werkt Webmail | STRATO (17)

Hoe kan ik e-mail lezen op de computer?

Je e-mail bij STRATO kun je uiteraard ook met e-mailsoftware op je computer lezen. In de FAQ vind je handleidingen die de configuratie van bekende programma’s als Outlook 2010, Outlook 2013 en Mozilla Thunderbird beschrijven.

E-mail versturen en ontvangen – zo werkt Webmail | STRATO (18)

Wat is een afwezigheidsbericht?

Als je bijvoorbeeld vanwege vakantie of ziekte langdurig afwezig bent, is het aan te raden om een afwezigheidsbericht in te stellen. Een afwezigheidsbericht, ook wel autoresponder genoemd, is een automatisch antwoord op de e-mails die op een bepaald e-mailadres binnenkomen. De afzender kan in dit bericht lezen dat zijn e-mail is aangekomen, maar dat je niet aanwezig bent. Je bepaalt overigens helemaal zelf de tekst van een afwezigheidsbericht.

E-mail versturen en ontvangen – zo werkt Webmail | STRATO (19)

Hoe maak ik een afwezigheidsbericht aan?

Ook dit doe je als klant van STRATO weer in de klantenlogin. Ga naar het e-mailbeheer en open het menu achter het e-mailadres waar het om gaat. Daar kies je ‘Postvak bewerken’. Je krijgt dan een scherm te zien met diverse functies, onder meer de functie voor een afwezigheidsmelding. Daarnaast kun je bepalen in welke periode dit bericht moet worden verstuurd. Overigens kun je de autoresponder ook via STRATO Webmail configureren.

E-mail versturen en ontvangen – zo werkt Webmail | STRATO (20)

E-mail: berichten organiseren

Als alle binnenkomende e-mailberichten gewoon in je postvak belanden, verlies je snel het overzicht. Het is dus handig om je e-mails goed te organiseren. Je kunt het e-mailverkeer bijvoorbeeld met forwards (doorsturen) en alias-adressen in goede banen leiden. En als je belangrijke berichten automatisch laat markeren, zie je ze niet over het hoofd. Via filterregels kun je e-mails automatisch sorteren en er zijn diverse mogelijkheden om spam en andere ongewenste berichten te verwijderen. Zo is het mogelijk om je te abonneren op een zogeheten Robinson-lijst.

E-mail versturen en ontvangen – zo werkt Webmail | STRATO (21)

Hoe stel ik een forward voor mijn e-mail in?

Je kunt e-mailberichten, gericht aan diverse e-mailadressen, doorsturen naar een centraal postvak. Dat is bijvoorbeeld handig als je meerdere adressen hebt met vergelijkbare functies, zoals contact@ en info@-adressen. Door het e-mailverkeer via forwards te bundelen, houd je het overzicht over al deze adressen. Overigens is het ook mogelijk om aliassen te gebruiken.

Het doorsturen (forwarden) doe je als STRATO klant via de filterfunctie in de klantenlogin. Ga weer naar het adres dat een forward moet krijgen en open het menu. Kies ‘Filter bewerken’. Je kunt dan een filterregel aanmaken met de voorwaarde ‘Alle e-mails’. Vervolgens kies je de actie ‘Omleiden naar’ en voer je het doel-adres in. Kijk voor meer informatie in de FAQ.

E-mail versturen en ontvangen – zo werkt Webmail | STRATO (22)

Prioriteiten instellen voor e-mail

Het is mogelijk om e-mailberichten met een kleur te markeren zodat je snel herkent of een bericht belangrijk is. In STRATO Webmail doe je dit via kleine, kleurige vlaggetjes. Klik op het bericht dat je wilt markeren en dan op het vlaggetje in de menubalk. Vervolgens kun je kiezen uit tien verschillende kleuren.

E-mail versturen en ontvangen – zo werkt Webmail | STRATO (23)

Mappen voor e-mail aanmaken

Wil je meer zicht houden op de binnenkomende e-mails? Maak dan je eigen mappenstructuur aan. Je kunt bijvoorbeeld een map voor facturen aanmaken, eentje voor rekeningen en eentje voor aanvragen van klanten. Hiertoe klik je op de menuknop (de knop met de drie horizontale streepjes, naast de map met inkomende e-mail) en kies ‘Nieuwe map toevoegen’. Vervolgens geef je deze map een duidelijke naam, waarna je e-mailberichten er met de muis naartoe kunt slepen.

E-mail versturen en ontvangen – zo werkt Webmail | STRATO (24)

E-mailberichten met een filter sorteren

Met filterregels kun je e-mailberichten automatisch sorteren. Dat is natuurlijk erg handig. In STRATO Webmail zijn een groot aantal filterregels mogelijk. Wil je bijvoorbeeld e-mails met het woord ‘Factuur’ in de onderwerpregel automatisch naar je map met facturen verplaatsen? Dan kan dat met een filter. Kijk voor een uitvoerige toelichting over het werken met een e-mailfilter in de FAQ.

E-mail versturen en ontvangen – zo werkt Webmail | STRATO (2024)

FAQs

E-mail versturen en ontvangen – zo werkt Webmail | STRATO? ›

Bij STRATO krijg je bij het kopen van één e-mailpakket direct toegang tot meerdere mailboxen. Je registreert dus één domeinnaam en kunt vervolgens verschillende e-mailadressen met dat domein aanmaken. Alle mailboxen beschikken over veel opslagruimte en onbegrenst dataverkeer.

Wat is het verschil tussen webmail en email? ›

Iets om rekening mee te houden bij de keuze tussen een e-mail programma en webmail is het feit dat je niet vanaf elke computer bij je e-mails kunt. Je moet altijd je eigen laptop bij de hand hebben als je een e-mail client gebruikt. Met webmail kun je elke computer gebruiken die je maar wilt, op elke plek ter wereld.

Hoe werkt webmail? ›

Je kan een e-mail client gebruiken zoals Outlook of een webmail zoals Gmail. Webmail is simpelweg een plek waar al jouw e-mails worden opgeslagen. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding en een computer of smart apparaat. Je kan dan inloggen in de webmail via jouw browser waar en wanneer dan ook.

Waarom kan ik geen mails versturen maar wel ontvangen? ›

U kunt geen E-mails meer versturen maar wel ontvangen? Indien u problemen heeft met het versturen van E-mails maar u kunt wel normaal E-mails ontvangen dan is vermoedelijk de oorzaak dat de uitgaande email poort 25 is geblokkeerd door uw Internet provider.

Waarom verzend mijn e-mail niet? ›

Zorg ervoor dat je bent verbonden met wifi of mobiele data. Als je een langzame verbinding hebt, kan het enige tijd duren voordat je e-mail wordt verzonden. Als je de e-mail hebt verzonden via een e-mailclient zoals Apple Mail of Outlook, probeer je de e-mail te verzenden via mail.google.com of de Gmail-app.

Waarom webmail gebruiken? ›

Met webmail leest en verzendt u e-mail via uw webbrowser en een webgebaseerde interface. Met webmail heeft u in feite toegang tot uw e-mail vanuit elke webbrowser en op elk apparaat, zolang u maar verbonden bent met internet .

Is webmail beter dan Outlook? ›

Concluderend bieden zowel Outlook Desktop als Webmail unieke voordelen die tegemoetkomen aan verschillende gebruikersvoorkeuren. Terwijl Outlook Desktop offline functionaliteit en geavanceerde organisatiefuncties biedt, biedt webmail gemak en toegankelijkheid op verschillende apparaten .

Waarom heb ik webmail nodig? ›

Controleer uw e-mails waar u ook bent

Mis dus geen essentiële e-mails, of u nu op het werk, op vakantie of thuis bent. Het enige dat u hoeft te doen, is inloggen op uw webmail en op de hoogte blijven. Toegang tot uw e-mails, zelfs als u uw computer niet bij de hand heeft, is een groot voordeel en superefficiënt.

Is Gmail een webmail? ›

Gmail is een gratis e-mailservice van Google. Gebruikers hebben toegang tot Gmail via beveiligde webmail of via het POP3- of IMAP4-protocol.

Wat is het verschil tussen een e-mailprogramma en een webmail service? ›

Omdat webmail op een mailserver werkt, staan de e-mails die u ziet, op de mailserver. Een e-mailprogramma zoals Outlook staat op uw computer geïnstalleerd. Wanneer u uw e-mailaccount raadpleegt, worden de e-mails opgehaald vanaf de mailserver.

Waarom kan ik wel ontvangen, maar niet verzenden? ›

Als u e-mails kunt ontvangen maar niet kunt verzenden, heeft het probleem waarschijnlijk te maken met de instellingen van uw SMTP-server . Controleer of de gegevens van uw SMTP-server correct zijn, inclusief het serveradres, de poort en de authenticatiereferenties.

Wat moet ik doen als ik geen mails meer binnen krijgt? ›

Contact opnemen met de afzender van het ontbrekende bericht
  1. Vraag de afzender in de mappen Verzonden en Concepten te kijken. Als de e-mail niet in deze mappen staat, heeft de afzender de e-mail wellicht verwijderd voordat deze werd verstuurd.
  2. Controleer of er een bezorgfout (bouncebericht) is ontvangen.

Hoe komt het dat mijn mails niet aankomen? ›

Oorzaken waarom e-mails niet aankomen

Simpel gezegd gaat het dan om de lokale e-mail client die u gebruikt, de lokale internet provider, de server van de versturende partij, vaak diverse spamfilters, de server van de ontvangende partij en het account van de ontvanger.

Waarom komen mijn e-mails niet door? ›

Het kan zijn dat uw inbox vol is, waardoor nieuwe berichten worden afgewezen . Of misschien heb je een doorstuurinstelling ingeschakeld die inkomende e-mails doorstuurt naar een andere inbox. Soms komen e-mails niet door omdat u de e-mailadressen voor verzenden eerder aan een geblokkeerde lijst hebt toegevoegd.

Waarom verzendt Outlook mijn e-mails niet? ›

Als u geen e-mail kunt verzenden of ontvangen, controleer dan uw account : update uw wachtwoord als dit onlangs is gewijzigd. Uw account is mogelijk ook tijdelijk geblokkeerd omdat we ongebruikelijke inlogactiviteiten hebben opgemerkt. Leer hoe u uw Outlook.com-account kunt deblokkeren.

Waarom wordt poort 25 geblokkeerd? ›

Poort 25 is één van de standaardpoorten voor het verzenden van e-mail via het SMTP protocol. In de praktijk wordt poort 25 (aangezien deze poort onbeveiligd is) echter vaak gebruikt voor het verzenden van spam. Niet zo veilig dus. Om dit te voorkomen is deze poort dus nu geblokkeerd.

Wat is het verschil tussen Gmail en Webmail? ›

E-mail is het proces waarbij elektronische berichten en digitale gegevens via internet worden uitgewisseld, terwijl Gmail het platform is waarmee gebruikers gemakkelijk e-mails kunnen verzenden en ontvangen . E-mail is relatief minder veilig dan Gmail.

Welke email is het veiligst? ›

Veilige e-maildiensten, zoals ProtonMail en Tutanota, bieden een hoog niveau van beveiliging en privacy. Deze diensten maken gebruik van end-to-end encryptie, wat betekent dat je berichten versleuteld zijn en alleen gelezen kunnen worden door de beoogde ontvanger.

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5305

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.